غده بارتولون یکی از اعضای حساس اما کوچک ناحیه تناسلی بانوان به شمار می آید.
فهرست مطالب
Toggleاین غده در نزدیکی ورودی واژن قرار گرفته و ممکن است بنا به دلایل مختلف سلامت و موقعیت آن به خطر بیفتد.
غدد بارتولون دو غده کوچک هستند که اندازه آنها مشابه با یک نخود است.
این غده در شمار غدد برون ریز قرار می گیرد و ترشحات آنها همزمان با تحریکات جنسی خواهد بود.
غده بارتولون برای اولین بار در قرن هفدهم توسط آناتومیست که محققی دانمارکی بود کشف شد.
اگر این غدد بنا به دلایل مختلف با آلودگی و یا عفونت مواجه شوند ملتهب و دردناک شده و نیاز است که بانوان برای رفع آسیب به پزشک مراجعه نمایند.
اگر اختلالی در عملکرد و وضعیت غدد بارتولون اتفاق بیفتد منجر به بسته شدن مجاری ادراری شده و به شکل یک آبسه یا کیست در این محل قرار خواهد گرفت.
از مهمترین دلایل ایجاد کیست غده بارتولون باید به عفونت زیاد واژن اشاره کرد، زمانی که بانوان با عفونت های درمان نشده مواجه باشند ترشحات غلیظ باعث تورم و مسدود شدن مجاری بارتولون شده و کیست ایجاد میشود.
طبق تحقیقات انجام شده از هر ده زن دو نفر مستعد ابتلا به کیست غده بارتولون هستند و عموماً این بیماری در سنین ۲۰ تا ۳۰ سالگی بیشتر دیده میشود.
هر چقدر که بانوان به سنین میانسالی نزدیک میشوند درصد ابتلا به این بیماری کمتر خواهد شد.
به یاد داشته باشید که در هنگام برقراری رابطه جنسی اندازه غده بارتولون بزرگتر میشود و در این موقعیت تولید مایع از این غدد افزایش خواهد یافت.
در چنین موقعیتی امکان انتقال عفونت و آلودگی افزایش پیدا کرده و مهم است که زوجین برای کاهش چنین آسیب هایی از راه های محافظتی مانند کاندوم استفاده نمایند.
با این حال متخصصان هرگونه عارضه و بیماری در غده بارتولون را بسیار جدی دانسته و بانوان موظفند به محض مشاهده هرگونه اختلال سریعاً به پزشک مراجعه کنند.
تشخیص آسیب های مربوط به غده بارتولون کار آسانی نیست و تنها متخصصان می توانند در این زمینه بانوان را راهنمایی کنند.
علائم ظاهری کیست بارتولون
ایجاد کیست در غده بارتولون ممکن است هیچ گونه علائم و نشانه مشهودی نداشته باشد اما اگر هر کدام از موارد گفته شده را مشاهده می کنید باید سریعاً به پزشک مراجعه کرده تا معاینات و بررسی های تکمیلی انجام پذیرد زیرا اگر کیست ایجاد شده در غده بارتولون با حالت ترکیدگی یا آبسه مواجه شود ممکن است سلامت ناحیه تناسلی را به خطر انداخته و منشأ بیماری های زیادی شود.
از مهمترین علائم ظاهری کیست بارتولون باید به عفونت واژن اشاره کرد.
اگر به صورت پی در پی با عفونت واژن مواجه هستید و حتی پس از طی کردن دوره های درمان مجدداً چنین اختلالی را تجربه می کنید مهم است که برای بررسی سلامت غده بارتولون به پزشک مراجعه کنید.
اگر غده بارتولون با کیست مواجه باشد افراد هنگام راه رفتن و حتی هنگام رابطه جنسی درد بسیار زیادی احساس می کنند و این درد علاوه بر ناحیه تناسلی به قسمت های شکمی نیز کشیده میشود.
اما دیگر علائم مانند احساس تورم در ناحیه واژن نشان دهنده بیماری در غده بارتولون است.
ممکن است ناحیه تناسلی قرمز شده و یا افراد هنگام تحرک درد زیادی را در این محدوده احساس کنند، اگر هنگام راه رفتن و تحرک زیاد به مرور متوجه شدت درد در ناحیه تناسلی میشوید باید به آسیب دیدگی غده بارتولون مشکوک شوید.
در موارد بسیار شدید اگر کیست ها دچار عفونت باشند بانوان در کنار تمامی موارد گفته شده تب و لرز شدید را تجربه کرده و هر لحظه وضعیت و حال عمومی آنها وخیم تر میشود.
مهم است که در چنین موقعیتی حتماً به مراکز درمانی مراجعه کنید و نباید نسبت به مشکلات پیش آمده بی تفاوت باشید.
مهم است که به جای درمان های خودسرانه فرایندهای تخصصی را انجام دهید.
راه های موثر جهت پیشگیری از ابتلا به کیست بارتولون
تحقیقات انجام شده نشان می دهد عموم بانوانی که با کیست بارتولون مواجه هستند این عارضه را در پی ابتلا به عفونت واژن تجربه می کنند.
به همین دلیل متخصصان تاکید زیادی بر رعایت بهداشت فردی داشته و به بانوان توصیه می کنند تا با پیشگیری از ابتلا به عفونت از خطرات و عوارض جدی تر مانند کیست بارتولون جلوگیری نمایند.
همچنین بانوان می توانند با استفاده از کاندوم از بروز چنین عفونتی پیشگیری کرده و هرگز خطری سلامت این غده حساس را تهدید نخواهد کرد.
راه دیگر و البته آسان برای پیشگیری از ابتلا به بیماری های غده بارتولون انجام چکاپ های ماهانه و سالانه است.
اگر بانوان برای معاینه به پزشک زنان مراجعه کنند در صورت وجود اختلال و آسیب خیلی سریع تر به آن پی برده و هرگز با این نوع کیست های خطرناک و عفونی مواجه نخواهند شد.
با این حال مهم است که بانوان با رعایت نکات بهداشتی و استفاده از شوینده های مناسب از تجمع آلودگی در ناحیه تناسلی پیشگیری کرده و با این راه از ابتلا به عفونت های خطرناک و حتی کیست بارتولون پیشگیری کنند.
درمان کیست بارتولون
اگر متخصصان تشخیص دهند که تمامی حالات نامساعد پیش آمده برای بانوان در پی ایجاد کیست در غده بارتولون است سعی می کنند تا با راهکارهای موثر این عارضه را درمان کنند و از گسترش آسیب جلوگیری خواهند کرد.
ساده ترین راه برای درمان کیست بارتولون استفاده از حمام سیتر است.
در این روش درمانی بانوان می توانند به صورت روزانه استحمام کرده و در یک وان آب گرم قرار بگیرند.
تداوم در این کار به مدت دو هفته به بهبود کیسه بارتولون کمک کرده و با پاره شدن کیست تمامی آلودگی ها تخلیه میشوند.
اما روش دیگر برای درمان این عارضه جراحی است.
اگر حمام سیتر پاسخگوی مناسبی برای رفع و بهبود این عارضه نباشد متخصصان سعی می کنند تا با انجام جراحی کیست، را از غده بارتولون جدا کنند.
برای انجام این روش درمانی گاهاً نیاز است که افراد داروی بیهوشی دریافت کنند و یا با بی حسی ناحیه تناسلی عمل انجام شود.
معمولا متخصصان در طی این جراحی برش بسیار کوچک را در ناحیه کیست ایجاد کرده و با تخلیه کیست می توانند سلامت غده بارتولون را حفظ کنند.
مصرف آنتی بیوتیک با دوز مشخص راه حل دیگری برای درمان کیست بارتولون است.
اگر متخصصان بخواهند با مصرف آنتی بیوتیک عفونت پیش آمده را درمان کنند در دراز مدت با مصرف دارو به نتیجه مناسب خواهند رسید.
مهم است بدانید که استفاده از لیزر دی اکسید کربن برای تخلیه کیست مناسب است، با این روش پزشکان می توانند برشی بر روی کیست ایجاد کرده و پس از تخلیه مایع درون کیست وضعیت بارتولون به حالت قبل باز خواهد گشت.
در کنار روش های تخصصی متخصصان با مصرف عسل نیز می تواند کیسه بارتولون را درمان کنند.
اگر بانوان از مخلوط سرکه سیب و عسل یا زنجبیل و عسل استفاده کنند به درمان این کیست کمک خواهد کرد.
ناگفته نماند که ترکیب عسل و آلوورا نیز برای بهبود این کیست مناسب است و باعث تخلیه عفونت و مایع جمع شده در غده بارتولون میشود.
مراقبت های بعد از عمل کیست بارتولون
اگر متخصصان تشخیص دهند که برای رفع و تخلیه کیست بارتولون جراحی بهترین روش درمانی است پس از عمل مراقبت های لازم را به بانوان ارائه داده تا بتوانند دوره نقاهت را به سلامت سپری کنند و اختلال پیش آمده در غده بارتولون کاملاً برطرف میشود.
بعد از انجام این عمل بانوان تا حدود ۴ هفته از برقراری رابطه جنسی منع میشوند و مهم است که به مدت ۴ هفته هنگام استحمام از هیچ نوع ماده شوینده برای شستن ناحیه تناسلی استفاده نکنند.
در این موقعیت شستشوی واژن تنها با آب ملایم کفایت می کند.
مهم است که بانوان نهایتاً تا دو روز بعد از جراحی فعالیت هایی مانند رانندگی را انجام نداده و نباید هیچگونه فشاری به ناحیه بارتولون وارد شود.
البته ممکن است در پی دریافت داروهای بیهوشی به مدت چند ساعت تا چند روز افراد حالت گیجی داشته باشند.
مهم است که در این مدت زمان از سلامت خود مراقبت کرده و از انجام هرگونه فعالیت های اضافه خودداری نمایند.
همچنین توصیه میشود که بانوان از انواع میوه ها و سبزیجات استفاده کرده تا روند بهبود زخم ایجاد شده سریع تر طی شود.
با این کار بهبودی سریع تر پیش رفته و از تجمع آلودگی و عفونت پیشگیری میشود و نتایج بسیار خوبی از عمل کسب خواهد شد.
نکات تکمیلی
کیست بارتولون عارضه جسمانی بسیار حساس اما پنهان است و باید برای درمان آن خیلی سریع و فوری اقدامات لازم انجام پذیرد.
متخصصانی که در این زمینه فعالیت دارند درمان سریع کیست بارتولون را الزامی دانسته و معتقدند که نباید نسبت به این عارضه بی تفاوت بود زیرا اگر کیست درمان نشود می تواند با رشد بیشتر بزرگتر شده و این مسئله باعث آبسه یا التهابات شدید در ناحیه واژن میشود که البته درد و سوزش زیادی را به همراه دارد.
اگر برای درمان کیست بارتولون به موقع اقدام نشود ممکن است این عارضه با پیشرفته تر شدن نیاز به درمان های تخصصی و پیچیده داشته باشد و شرایط برای بهبود آن سخت میشود.
اگر کیست بارتولون عفونی باشد و دچار ترکیدگی شود عفونت به دیگر بخش ها انتقال پیدا کرده و مشکلات وسیع تری را در پی دارد.
متخصصان بر این باورند که امکان عود مجدد کیست بارتولون وجود دارد.
به همین دلیل بعد از انجام جراحی و رفع کیست پیش آمده سعی دارند وضعیت هورمونی بدن شخص را بررسی کرده تا مبادا بر اثر این تغییرات و یا فشار به ناحیه مورد نظر فرد مجدداً با کیست مواجه شود.
ناگفته نماند که کیست بارتولون به مرور زمان و خود به خود درمان نمیشود و اگر این عارضه اتفاق بیفتد نیاز است که روش های درمانی موثر جهت بهبود آن انجام شود.
به یاد داشته باشید که کیست بارتولون یک بیماری مسری یا خطرناک نیست و تنها می تواند عوارض و مشکلات موقتی را برای فرد به وجود آورد.
برخی از بانوان به دلیل شرایط جسمانی خاصی که دارند بیش از دیگران مستعد ابتلا به کیست بارتولون هستند، بانوانی که با تغییرات هورمونی مواجه هستند و یا دوره بارداری را سپری می کنند ممکن است کیست بارتولون را تجربه کنند.
البته اگر دوره قاعدگی با نظم مناسب اتفاق نیفتد و اختلالاتی در عملکرد رحم وجود داشته باشد بروز چنین آسیبی دور از انتظار نخواهد بود.
به یاد داشته باشید که عامل اصلی بروز کیست بارتولون عفونت های واژینالی است که درمان نشده است.
پس مهم است که هرگونه آسیب و بیماری را سریعاً رفع کرده تا عاملی برای بیماری های وسیع تر نباشد.
مسئله ای که برخی از بانوان با آن مواجه هستند این است که چه زمانی باید برای درمان بارتولون به پزشک مراجعه کرد.
اگر علائم و نشانه های اولیه کیست بارتولون را مشاهده می کنید و یا بدون دلیل درد یا تورم و هرگونه تغییرات در ناحیه واژن ایجاد میشود مهم است که سریعاً به پزشک مراجعه نمایید.
البته اگر بانوان با وجود کیست بارتولون بیماری های زمینه ای و یا ضعف سیستم ایمنی بدن را داشته باشند ممکن است عوارض شدیدتری را متحمل شوند.
با تمام این تفاسیر اگر در زمان و موقعیت مناسب به پزشک مراجعه کنید متخصصان می توانند بر اساس وضعیت جسمانی مراجعین و بیماری های زمینه ای و داروهای مصرفی بهترین روش را برای درمان غده بارتولون پیش بگیرند و در اغلب موارد درمان با موفقیت انجام شده و کیست رفع میشود و با مراقبت بیشتر، افراد هرگز با چنین عارضه ای مواجه نخواهند شد.
به یاد داشته باشید که کیست بارتولون هر چقدر هم که کوچک و جزئی باشد نباید با درمان های خودسرانه و یا فعالیت های خانگی رفع شوند، زیرا ممکن است این آلودگی انتشار پیدا کرده و بخش وسیع تری از واژن را درگیر می کند.
متخصصانی از جمله دکتر نرجس شعاع حسنی که در این زمینه فعالیت دارند به بیماران این اطمینان را می دهند که در صورت رعایت نکات گفته شده و طی کردن دوره های تخصصی خیلی زود این عارضه بهبود پیدا می کند و هرگز با مشکلات جانبی آن مواجه نخواهند شد.