آیا اندومتریوز درمان دارد؟
آندومتریوز نوعی بیماری است که در آن بافت داخلی رحم به دیگر قسمت ها انتقال پیدا کرده و رشد غیر طبیعی آن در موقعیت نامناسب باعث به خطر افتادن سلامت رحم میشود.
فهرست مطالب
Toggleآندومتریوز ممکن است قسمت های مختلف از جمله تخمدان ها، لوله های فالوپ و دهانه رحم را درگیر کند.
تا به امروز تحقیقات گسترده ای در مورد بیماری آندومتریوز انجام شده است اما متخصصان هنوز هیچ علت قطعی برای بروز این بیماری پیدا نکرده اند، اما این بیماری را می توان به عوامل ژنتیکی، ایمنی بدن و تغییرات هورمونی نسبت داد.
تمامی بانوانی که به بیماری آندومتریوز مبتلا میشوند باید به پزشک مراجعه کرده و درمان های تخصصی را آغاز کنند.
البته شدت بیماری و وضعیت جسمانی بیمار تعیین کننده شرایط درمان است و متخصصان مطابق با وضعیت بیماران بهترین فرایند درمانی را انجام خواهند داد.
اولین قدم برای درمان آندومتریوز داروهایی هستند که با دوز متغیر برای هر بیمار در نظر گرفته میشود تجویز این داروها به شدت علائم بیماری، سن فرد و تمایل به باروری در آنها بستگی خواهد داشت.
از بهترین داروها برای درمان آندومتریوز می توان به آنالوگ های گنادوتروپین_رلیزین، آنالوگ های پروژستین، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مانند ایووپروفن، ناپروکسن و دیکلوفناک اشاره کرد.
دیگر انواع داروها از جمله قرص های کنترل تولید مثلی مثل کنتراسپتیوها نیز مورد استفاده قرار می گیرند.
معمولا انواع داروها و قرص هایی که برای درمان آندومتریوز استفاده میشوند از دسته داروهای هورمونی هستند که باعث کاهش رشد بافت ناهنجار میشوند و علائم اندومتریوز را کاهش می دهند.
قرص های هورمونی شامل محصولات کنترل تولید مثل بوده و حاوی استروژن و پروژستین می باشند البته قرص های ضد آندروژن مانند سپترولین و فلوتامید دیگر انواع محصولات دارویی موثر بر بهبود آندومتریوز هستند.
برخی از متخصصان برای درمان آندومتریوز تزریق آمپول زولادکس، آمپول دیفرلین، و آمپول واریوپپتیل را مناسب می دانند.
آمپول زولادکس یک داروی ضد هورمونی است که به شکل زیر جلدی یا عضلانی به بدن تزریق میشود این دارو با تثبیت فعالیت تخمدان ها و کاهش هورمون های استروژن و پروژسترون سبب کاهش رشد بافت های ناهموار در رحم خواهد شد.
معمولاً آمپول زولادکس برای مصارف کوتاه مدت مورد استفاده قرار می گیرد و علائمی مثل درد، خونریزی و التهاب ناشی از این بیماری را تسکین داده و به نوعی فعالیت تخمدان ها را به طور موقت متوقف می کند.
آمپول دیفرلین یکی دیگر از داروهای تجویز شده برای بیماران مبتلا به آندومتریوز است.
این نوع آمپول نیز به صورت زیرجلدی یا عضلانی تزریق میشود و عملکردی مشابه با آمپول زولادکس دارد.
این آمپول نیز بعد از تزریق سبب تثبیت فعالیت تخمدان ها و کاهش هورمون های تخمدانی میشود و در پی آن رشد بافت ناهموار در رحم کاهش خواهد یافت.
آمپول واریو پپتیل عمدتاً برای کاهش هورمون های جنسی در زنان استفاده میشود و بعد از تزریق آن شاهد کاهش هورمون های استروژن و تستسترون در بدن خواهید بود.
تزریق این آمپول به کاهش علائم بیماری به ویژه درد ناشی از آندومتریوز کمک شایانی می کند.
بسیاری از بانوان با وجود آندومتریوز و تجویز روش های درمانی مختلف باز هم به شرایط مناسب دست پیدا نمی کنند.
اگر پزشک در روند درمان و بررسی رحم متوجه نشانه های خاصی از سرطان رحم شود در کنار سایر درمان های تخصصی شیمی درمانی را نیز آغاز می کنند، فراموش نکنید که شیمی درمانی برای همه بیماران مبتلا به آندومتریوز ضرورتی ندارد.
پزشکان بعد از طی کردن این مراحل اگر به نتیجه مناسب دست پیدا نکنند چاره ای جز انجام عمل جراحی نخواهند داشت.
متخصصان با دستورالعمل های خاص سعی دارند قسمت های آسیب دیده رحم را ترمیم کرده تا با هر روشی بتوانند از شدت گرفتن آندومتریوز جلوگیری نمایند.
برخی مواقع پزشکان با توجه به شرایط بیمار برای موفقیت بیشتر در روند جراحی از روش لاپاراسکوپی استفاده می کنند.
لاپاراسکوپی آندومتریوز در مدت زمان کوتاه تری انجام شده و نسبت به جراحی های قدیمی بانوان را در معرض زخم های وسیع، عفونت و انواع آسیب دیدگی به بافت های اطراف قرار نخواهد داد.
درمان آندومتریوز در خانه
بسیاری از افراد تصور می کنند که برای انواع بیماری های جسمانی می توانند از روش های سنتی استفاده کنند.
در اغلب موارد این نوع مراقبت ها تاثیر زیادی بر بهبود بیماری ها دارند.
اما اگر افراد با مشکلاتی مثل آندومتریوز مواجه باشند قطعا درمان های خانگی راه حل قطعی برای بهبود آسیب پیش آمده نخواهد بود بلکه بانوان موظفند در کنار درمان های تخصصی درمان های خانگی را هم انجام داده تا بهبودی سریع تر حاصل شود.
برای درمان آندومتریوز در خانه می توانید جهت کاهش درد از کمپرس گرم استفاده کرده و قسمت پایینی شکم را همواره گرم نگه دارید، ماساژ شکم به ویژه قسمت پایینی آن به تسکین دردها کمک کرده و شرایط درمان را برای بیماران آسان تر می کند.
همه کسانی که به آندومتریوز مبتلا هستند موظفند در کنار درمان های تخصصی مدت زمان استراحت خود را بیشتر کرده و از انجام فعالیت های سنگین و استرس زا خودداری کنند.
مصرف برخی از انواع دمنوش ها از جمله زنجبیل، رازیانه و نعنا برای بیماران مبتلا به آندومتریوز گزینه مناسبی می باشد.
بیماران مبتلا به آندومتریوز موظفند که همواره تغذیه سالم و متعادل را برای خود در نظر بگیرند و همه روزه از مقدار زیادی میوه و سبزیجات و محصولات غنی از فیبر و آب استفاده کنید.
همواره این نکته را به یاد داشته باشید که مراقبت های خانگی برای درمان آندومتریوز به موفقیت بیشتر و سریع تر روش های تخصصی کمک می کند.
بانوان موظفند در مواجهه با چنین بیماری خطرناکی مراقبت ها و درمان های تخصصی و خانگی را به طور دقیق انجام داده و تحت نظر بهترین متخصصان قرار بگیرند.
بیماری آندومتریوز از آن دسته اختلالات پیشرونده است که هرگونه کوتاهی در روند درمان آن آسیب های جبران ناپذیری را در پی دارد و ممکن است با پیشرفت بیماری شرایط برای درمان دارویی و تخصصی فراهم نباشد.
رژیم غذایی مناسب برای بیماران آندومتریوز
نکته مهمی که در مورد بیماری آندومتریوز باید بدانید این است که وضعیت جسمانی بیماران، حال عمومی آنها و تغذیه که دارند تاثیر زیادی بر روند بیماری آنها دارد.
به همین دلیل پزشک در کنار درمان های دارویی و تخصصی تاکید زیادی بر اصلاح رژیم غذایی بیماران خواهد داشت.
اگر بانوان رژیم غذایی خود را اصلاح کرده و انواع مواد ضروری را به بدن برسانند درمان آندومتریوز با موفقیت سپری خواهد شد.
از مهمترین مواد خوراکی ضد التهاب باید به انواع ماهی های چرب اشاره کرد، مواد مغذی را می توانید از طریق سبزیجات تازه، میوه ها، تخمه، زیره سبز، زنجبیل و زعفران به بدن برسانید.
در این دوره مصرف فیبر به مقدار کافی ضرورت دارد و انواع خوراکی ها مثل برنج قهوه ای، لوبیا، نخود و غلات کامل سرشار از فیبر هستند.
از مهمترین مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان باید به میوه های قرمز، توت ها و سبزیجات تیره رنگ اشاره کرد مهم است که بانوان مصرف غذاهای چرب و فرآوری شده را متوقف کرده و به هیچ عنوان از دخانیات و الکل استفاده نکنند.
با توجه به شرایطی که بانوان پس از ابتلا به آندومتریوز تجربه می کنند مهم است که مصرف خوراکی های حاوی آهن را افزایش دهند.
اسفناج، گوشت قرمز، ماهی، جوانه ها و برخی از انواع گیاهان دارویی سرشار از آهن هستند البته در این دوره مصرف خوراکی های ضد التهاب مثل زردچوبه، سیر، پیاز، گشنیز، رزماری و تمبر هندی توصیه میشود.
مهم است که حتماً مصرف شیرینی و انواع آب نبات را محدودتر کرده و با رعایت این نکات به طور مستمر به سلامت رحم و بهبود بیماری آندومتریوز کمک کنید.